UÇKUN TEZGÂHLARDAKİ YERİNİ ALDI
Muş’un yüksek kesimlerinde doğal olarak yetişen ve yayla muzu olarak bilinen uçkun, tezgâhlardaki yerini aldı.
Tarih: 20.4.2015 18:54:58/ 851okunma / 0yorum

Muş’ta yayla muzu olarak bilinen uçkun, tezgâhlardaki yerini aldı. Baharın gelmesiyle birlikte yüksek kesimlerde doğal olarak yetişen uçkun, kilosu 8 TL’den piyasaya çıktı. Nisan ayı sonlarında piyasaya çıkan ve bölge insanı tarafından beğeniyle tüketilen, güzel tadı olan ve bol vitamin içeren uçkunun, bol vitamin içerdiği, sarılık, şeker, tansiyon, mide rahatsızlıkları ve diyabet hastalıklarına iyi geldiği ileri sürülüyor. İlimiz istasyon caddesi üzerinde tezgâhlarını kuran esnaflar, torbalara doldurdukları uçkunları tezgâh üzerinde sergilediler. Uçkunun satışa çıktığını gören vatandaşlar ise uçkunun tadına baka bilmek için sıraya girdiler. İlimizin yüksek kesimlerinden doğal olarak yetişen ve yayla muzu olarak bilinen uçkunu tezgâhlara taşıyan satıcılardan Erhan Arkacı: “Geçtiğimiz hafta sonu ilimizin yüksek kesimlerine doğru yola çıktık. Yüksek kesimlerde yetişen yayla muzu yani uçkunu torbalara doldurup merkeze doğru harekete geçtik. Tezgâhlarda yerini alan yayla muzunun kilosunu 6 ile 8 arasında satıyoruz” sözlerini kullandı.

 

 

“UÇKUNUN FAYDALARI”

 

Konuşmasının devamında uçkunun faydaları hakkında da bilgi veren Arkacı: “Yapılan kişisel araştırmalarda A, B1, B2, C, E ve K vitaminleri ile özellikle fosfor ve potasyum mineralleri elementleri bakımından zengin bir doğal bitki olan Uçkun, soğuk algınlığı, nezle, grip gibi ateşli hastalıklara karşı direnci arttırıyor. Uçkun çayının soğuk algınlığı, hazımsızlık, kabızlık, yorgunluk, uykusuzluk gibi şikâyetlerin gidermesine yönelik etkisi biliniyor. Özellikle nisan ve mayıs aylarında yetişen Uçkun, işsiz yöre halkının önemli geçim kaynağı olduğu ve halkta severek tüketiyor. Özellikle kökü ve sürgünlerinin beslenmede önemli yer tuttuğu, mide ve böbrek rahatsızlıklarına iyi geldiği ve özellikle sindirimi kolaylaştırıcı özelliğe sahiptir. Yöre halkı tarafından, kan şekerini düşürmek amacıyla Uçkun sürgünleri kaynatılmış suyun içinde demlendirilerek içilmekte, ayrıca aynı çayın iştah açtığı ve vücudu kuvvetlendiğini belirtmektedir. Bitkinin faydalarından yararlanacak kitlenin yaygınlaşması hem de gerek bölgenin ve gerekse ülkenin ekonomisine ciddi anlamda katkı sağlayacaktır. Kendini sulayan bitki olduğu için cilde de iyi geldiğini söylenmektedir. Meyvesinin kabuklarının iç kısmını lekelere sürmenin de faydasının olduğunu biliniyor, doğum sonrası oluşan lekeler için uşkunun kabuğu çözüm olarak önerilmektedir” sözlerini kullandı. 

 








Kaynak:

Anahtar Kelimeler: UÇKUN TEZGÂHLARDAKİ YERİNİ ALDI
Okuyucu Yorumları (0 yorum)
Adınız Soyadınız *
E-Posta *
 
Telefon
Güvenlik *
Yenile
 
Yorumunuz *
Başlangıç Tarihi
Bitiş Tarihi
DOLAR
5.4625
EURO
6.1622
Muş için namaz vakitleri
İmsak Güneş Öğle İkindi Akşam Yatsi
05:40 07:23 12:26 14:53 17:11 18:41
Çok Okunanlar
Çok Yorumlananlar