KAVURMA İÇİN KAZANLAR EVLERİN ÖNÜNDE KURULDU
Özellikle sonbahar aylarında hazırlanan kurutmalık sebze ve meyvelerin yanı sıra vatandaşlar, kışlık kavurma için besledikleri hayvanları kesip, kışlık kavurma hazırlıklarını yaptılar.
Tarih: 30.11.2016 06:13:59/ 321okunma / 0yorum

 Vatandaşlar, kış aylarında sofraların vazgeçilmezi olan kışlık kavurmayı pişirmeye başladılar. Özellikle ilimiz ve bölge insanının kışlık yiyeceklerinin vazgeçilmezi olan kavurma için, kazanlar evlerinde önünde kurulan ateş ocakları üzerinde kavrulmaya hazır hale getirildi. Bazı aileler, her yıl bu mevsimde yaptıkları kışlık kavurma geleneğini sürdürmeye devam ediyorlar.Kışlık kavurma ihtiyaçlarını hazırladıklarını söyleyen Muş merkeze bağlı Karabey Köyü´nde yaşayan vatandaşlar, evlerin önünde kurulan ateş ocakları üzerinde kazanlarda kavurduğu kışlık kavurmalarını kış aylarında sofralarında misafirlerine ikram edeceklerini ifade ettiler. Evlerinin önünde yaktığı ateş üzerinde, kışlık kavurma hazırlığını yapan Derih Demir isimli vatandaş, kavurmanın kış erzakı olduğunu söyleyerek, bu yıl kendisine ve ailesine kavurmalık olarak 6 hayvanı kestiğini belirtti. Pişirdikleri kavurmaları ortalama 5 ayda tükettiklerini kaydeden Demir, şunları söyledi: “Biz her sene 11. ayda kavurma yapıyoruz. Bu ayda artık havalar soğuduğu için biz bu ayda kavurma yapıyoruz. Kavurma kış erzakıdır. Kışlık kavurma keçi, koyun veya dana etinden yapıyoruz. Kavurma yapmanın birkaç yöntemi olsa da sonuç aynıdır. Kavurmayı hayvansal yağ ile kavuruyoruz. Kışlık kavurma yapmanın ölçüsü, ihtiyacımız kadar et ve bu eti kavuracak miktarda iç yağı, ya da kuyruk yağı kullanıyoruz.  Ben bu sene 6 tana keçi kestim. Kavurmamızı yemekte kullanmak için yapıyoruz. Kavurma içerisindeki yağ oranını biz kendimiz ayarlıyoruz, biz istediğimiz miktarda kuyruk yağı veya iç yağı kullanabiliyoruz. Yaptığımız kavurmaları ağzı sıkıca kapatılmış kaplarda muhafaza ediyoruz. Mümkün mertebe soğuk ortamlarda muhafaza ediyoruz. Yaptığımız birçok yemekte kullanıyoruz. Kavurmaları ortalama 5 ay tüketiyoruz.  Kasım gibi kavurma yapıyoruz. Nisan ayının ilk haftasına kadar tüketiyoruz. Bazen bu tarih değişiyor” dedi.

“Kavurma Pişirme Kültürü Deden Kalma”

Her yıl bu aylarda kavurma pişirmenin babadan ve deden kalma bir gelenek olduğunu kaydeden Abdullah Yalçın ise, kavurma pişirme kültürünün son yıllarda arttığını dile getirdi. Kavurma pişirme yöntemi ile ilgili bilgiler aktaran Yalçın: “Kavurma yapma kültürü ta büyük dedelerimizden kaldı. Ben bu sene 5 keçi bir de koyun kestim. Kalabalık bir nüfusum var. Kavurma yapma kültürü artık yerleşmiş durumda, zengin fakir herkes kendi gücü kadar kavurma yapar. Kemik ve eti kesinlikle ayrı kaynatıyoruz. Ben size hazırlanışı ve pişirilmesi ile ilgili bilgi vereyim. İlk etapta büyük kısık ateşin üstünde ısıtılacak.  Kuşbaşından biraz daha büyük bir hacimde doğradığımız etleri tencere koyuyoruz. Et suyunu saldığında bir güzel karıştırıyoruz. Ardından tencereyi koyduğumuz şömine ateşi düşük ısı konumuna getiriyoruz ve tencere kapağı kapatıyoruz. Ara sıra tencere kontrol edip karıştırıyoruz. Etin bıraktığı su, buhar olup uçuncaya kadar eti kaynatıyoruz. Bu süre etin durumuna göre, kaynama süresi 50 ila 70 dakika arasında olabilir. Tencerede su tamamen bitinceye kadar et kavuruyoruz ardından, üzerine eritilmiş kuyruk yağı ilave ederek karıştırıyoruz. Etin pişme durumuna göre,  et 5 ila 10 dakika arası kavurup şömineden alıyoruz. Kavurma ılıdığında, kevgir kepçe ile kavurma toplayarak saklama kabına bastırılarak koyuyoruz. Saklama kabı ağzı açık olarak, etler tamamen soğuyuncaya kadar bekletiyoruz.  Ardından, tencerede kalan kuyruk yağı kavurmanın üzerini kapatacak şekilde doldurup saklıyoruz. Bir müddet sonra kavurmamızı açıp tüketmeye başlıyoruz” ifadesini kullandı.

Kavurma Misafir Yemeği Olarak Bilinir”

Kavurmanın kışın misafir yemeği olarak bilindiğini ifade eden İbrahim Güngör de, büyüklerin kışın misafirlerini güzel ağırlamak için bu mevsimde hazırladıkları kavurmaları ikram ettiğini hatırladığını söyledi. Güngör: “Bizde, koyun ve keçi etiyle kavurma yapmak, çok fazladır. Çünkü uzun müddet dayandığından, yolculukta ve yemeklerde kullanıyoruz. Kuru olarak yapılan bu kavurmaları, soğuk dahi yenilebilir özellikle kahvaltılarda vazgeçilmezimizdir.  Isıtarak ve içine iki yumurta da kırılarak da yiyoruz. Kavurma etleri; sonbaharda, kışlık olarak hazırlanır. Eskilerde kışın şehre ulaşmak imkânsız gibi bir şeydi. Kavurma o zamanlarda hazır bir yiyecek olarak hazırda bekletilirdi. Özellikle misafir yemeği olarak bilinirdi. Kışın bir misafir geldiğinde onu güzel ağırlayabilmek için babalarımız, dedelerimiz onlara kavurma ikram ederlerdi. Keçi veya koyun kesmek mümkün değildi çünkü kış mevsiminde hayvanlar zayıf hem de gebe olurlardı. Bunun için kavurma eti en önemli misafir yemeği konumuna gelmiş durumda.  Bizde bu kültürü devam ediyoruz. Ben bu sene 5 tane keçi kestim. Tahminimce bu kavurmalar bize nisan ayının başına kadar yetecek. Kışlık kavurmalar, ağzı kapalı küplere basıldığı zaman, kavurmaların üstü yağla örtüyoruz ve bir süre bekledikten sonra tüketmeye başlıyoruz” dedi. 








Kaynak:

Okuyucu Yorumları (0 yorum)
Adınız Soyadınız *
E-Posta *
 
Telefon
Güvenlik *
Yenile
 
Yorumunuz *
VALİLİKTEN ASAYİŞ OLAYLARINA İLİŞKİN AÇIKLAMA
VALİLİKTEN ASAYİŞ OLAYLARINA İLİŞKİN AÇIKLAMA
İl Emniyet Müdürlüğü´ne bağlı Asayiş Şube Müdürlüğü ekiplerince kent genelinde geçtiğimiz günlerde işyerinden hırsızlık, mala zarar verme ve konut dokunulmazlığının ihlali olaylarını gerçekleştirdikleri tespit edilen iki kişinin yakalandığı bildirildi.
SAĞLIKTA DEVRİM NİTELİĞİNDE UYGULAMALAR
SAĞLIKTA DEVRİM NİTELİĞİNDE UYGULAMALAR
Sağlıkta Dönüşüm Programı ile anne ve bebek sağlığını korumak amacıyla Sağlık Bakanlığı tarafından başlatılan “Misafir Anne Uygulaması” hakkında Muş Halk Sağlığı tarafından açıklama yapıldı.
MUŞ´TA FETÖ OPERASYONU
MUŞ´TA FETÖ OPERASYONU
Muş Valiliği, FETÖ/PDY Terör Örgütüyle ilişkisi olan 39 kişi hakkında adli işlem yapıldığını ve 12 kişinin de tutuklandığını açıkladı.
MŞÜ´DE “GÜMBÜR GÜLDÜR” TİYATRO OYUNU SAHNELENDİ
MŞÜ´DE “GÜMBÜR GÜLDÜR” TİYATRO OYUNU SAHNELENDİ
Muş Alparslan Üniversitesi Türkçe Öğretmenliği´nde okuyan 4. sınıf öğrencileri tarafından “Gümbür Güldür” tiyatro oyunu Prof. Dr. Sabahattin Zaim Konferans Salonunda sahnelendi.
MALAZGİRT İLE BAŞAKŞEHİR ‘KARDEŞ´ OLDULAR
MALAZGİRT İLE BAŞAKŞEHİR ‘KARDEŞ´ OLDULAR
Malazgirt Belediyesi ile İstanbul Başakşehir Belediyesi "Kardeş Belediye" oldu.
KOAH HASTASI ASERİ HELİKOPTERLE HASTANEYE ULAŞTIRILDI
KOAH HASTASI ASERİ HELİKOPTERLE HASTANEYE ULAŞTIRILDI
Muş İl Jandarma Komutanlığına bağlı ekipler, Muş merkeze bağlı Arıköy Köyü´nde KOAH hastalığı nedeni ile rahatsızlanan Şerefettin Sılkım için Ambulans Helikopter ile kurtarma operasyonu gerçekleştirdi.
ÇOLAK; “BİR OLURSAK ÇOK OLURUZ, BÖLÜNÜRSEK YOK OLURUZ”
ÇOLAK; “BİR OLURSAK ÇOK OLURUZ, BÖLÜNÜRSEK YOK OLURUZ”
Son günlerde meydana gelen hain terör olaylarını lanetleyen Kamu-Sen Muş İl Başkanlığı, Belediye meydanında basın açıklaması yaptı.
AK PARTİLİ ERGÜN´DEN MALAZGİRT´E ZİYARET
AK PARTİLİ ERGÜN´DEN MALAZGİRT´E ZİYARET
AK Parti Muş İl Başkanı Namık Ergün, beraberindekilerle Malazgirt ilçesinde bir dizi ziyarette bulundular.
MİNİKLERDEN YERLİ MALI KUTLAMASI
MİNİKLERDEN YERLİ MALI KUTLAMASI
Muş merkez İlyas Sami İlk ve Ortaokulu´nda eğitim gören anasınıfı öğrencileri, tüm yurtta kutlanan Yerli Malı Haftası kapsamında etkinlik düzenledi.
-20 DERECEDE, MİNİK YÜREKLER ISITILDI
-20 DERECEDE, MİNİK YÜREKLER ISITILDI
Muş Alparslan Üniversitesi Toplumsal Duyarlılık Topluluğu, “Minik Yürekleri Isıtıyoruz” projesi kapsamında Muş merkeze 50 kilometre uzaklıkta bulunan Karabey Köyü İlköğretim Okulu´nda eğitim öğretim gören minik öğrencilere giyecek yardımında bulundu.
ALİYEVA´YA ÖDÜL VERİLDİ
ALİYEVA´YA ÖDÜL VERİLDİ
Muş Alparslan Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Başkanı Prof. Dr. Tamilla Aliyeva, Türk Tarih Kurumu´nda düzenlenen ödül törenine katıldı.
SOĞUK HAVADA SICAK MUHABBET
SOĞUK HAVADA SICAK MUHABBET
İlimizdeki bazı Sivil Toplum Kuruluşu (STK) temsilcileri, soğuk ve dondurucu havada nöbet tutan polislere çay, tatlı ve pasta ikramında bulundular.
“MUŞ İÇİN ÇAL PROJESİ” DEVAM EDİYOR
“MUŞ İÇİN ÇAL PROJESİ” DEVAM EDİYOR
Muş Alparslan Üniversitesi ile Muş Eğitim ve Kalkınma Vakfı´nın ortaklaşa organize ettiği “Muş İçin Çal Projesi” çalışmaları tüm hızıyla devam ediyor.
84. YEREL MEDYA SEMİNERİ DÜZENLENDİ
84. YEREL MEDYA SEMİNERİ DÜZENLENDİ
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti´nin Konrad Adenauer Stiftung Türkiye Temsilciliği ile ortaklaşa düzenlediği meslek içi eğitim seminerlerinin 84.´sü İstanbul The Marmara Oteli´nde gerçekleştirildi.
ÇIĞ TEHLİKESİ ATLATTILAR, ÜÇ GÜN YOLDA KALDILAR
ÇIĞ TEHLİKESİ ATLATTILAR, ÜÇ GÜN YOLDA KALDILAR
Yılın belli zamanlarında mezrada besicilik yapan vatandaşlar, ani bastıran ve üç gün yoğun bir şekilde yağan kar yağışından dolayı bulundukları bölgede mahsur kaldılar.
MALAZGİRT´TE ÇALIŞMALAR DEVAM EDİYOR
MALAZGİRT´TE ÇALIŞMALAR DEVAM EDİYOR
Malazgirt Belediyesi kar temizleme çalışmasını devam ederken, diğer taraftan da belediye ekipleri, ilçedeki ev ve işyerlerinin saçaklarında uzayan buzları kırmaya başladı.
ÖĞRENCİLERE BAŞARININ ANAHTARI ANLATILDI
ÖĞRENCİLERE BAŞARININ ANAHTARI ANLATILDI
Malazgirt Şehit Arslan Kulaksız Fen Lisesi Müdürlüğünce düzenlenen “Kariyer Günleri” programı kapsamında Malazgirt´te gelen 2009 ÖSS şampiyonu Dr. Mustafa Öztürk, öğrencilere sınavda başarılı olmanın anahtarının neler olduğunu anlattı.
BELEDİYE ARAÇLARI SOĞUKTAN DONDU
BELEDİYE ARAÇLARI SOĞUKTAN DONDU
Muş Belediyesi´ne ait iş makineleri, dondurucu soğuk hava nedeniyle kapalı garajda dondu.
POLAT, KARDEŞLİK PLATFORMU HEYETİNİ AĞIRLADI
POLAT, KARDEŞLİK PLATFORMU HEYETİNİ AĞIRLADI
Muş Kardeşlik Platformu heyeti, Muş Alparslan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fethi Ahmet Polat´ı makamında ziyaret etti.
320 KÖY VE 50 MEZRANIN YOLU ULAŞIMA AÇILDI
320 KÖY VE 50 MEZRANIN YOLU ULAŞIMA AÇILDI
İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Şeyhmus Yentür, kar yağışı nedeniyle kapanan köy yollarının durumu ile ilgili bir açıklamada bulundu.
“ÜMMETİN SON KALESİ TÜRKİYE´DİR”
“ÜMMETİN SON KALESİ TÜRKİYE´DİR”
Vali Seddar Yavuz, “KYK Akademi-Zoru Başaranlar” konulu program kapsamında Muş Kredi Yurtlar Kurumu (KYK) öğrencileri ile buluştu.
Başlangıç Tarihi
Bitiş Tarihi
DOLAR
5.7303
EURO
6.3378
Muş için namaz vakitleri
İmsak Güneş Öğle İkindi Akşam Yatsi
05:40 07:23 12:26 14:53 17:11 18:41
Çok Okunanlar
Çok Yorumlananlar