Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC)´nin Konrad Adenauer Stiftung (KAS) Türkiye Temsilciliği ile birlikte düzenlediği yerel gazetecilik seminerleri devam ediyor. Bugüne kadar 8 bini aşkın gazetecinin sertifika aldığı seminerlerin 84.´sü İstanbul´da yapıldı. İstanbul The Marmara Oteli Opera Salonu´nda gerçekleştirilen seminere Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Turgay Olcayto, Başkan Vekili Vahap Munyar, Genel Sekreter Sibel Güneş, Genel Sayman Gülseren Ergezer Güver, Genel Sekreter Yardımcısı Ahmet Özdemir, Batman, Siirt, Rize, Yüksekova-Hakkari, Van, Diyarbakır, Trabzon, Aksaray, Yalova, Kırşehir, Aydın, Ankara, Bolu, Samsun, Bursa, Muğla, Hatay, Osmaniye Balıkesir ve Muş Temsilcisi Emrullah Özbey katıldı. Seminer 4 oturumda yapıldı. Seminer; Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Başkanı Turgay Olcayto´nun açılış konuşmasıyla başladı. Başkan Olcayto, şunları dile getirdi: “Türkiye Gazeteciler Cemiyeti ve Konrad Adenauer Stiftung´un birlikte düzenlediği 84. Semineri gerçekleştiriyoruz. Türkiye Gazeteciler Cemiyet olarak nesnel gazetecilikten yanayız. Devleti küçük düşürmek isteyenlere karşıyız. Ama haberin de nesnel olması şart. ‘İlla bunu yapacağız´ diye haberi çarpıtmak, gazetecilikte yok. Uluslararası alanda da gazetecilik böyle yapılmıyor. Bu nedenle Türkiye´de gazeteciliğin durumunu yabancılara anlatmakta zorlanıyoruz. Gazeteciliğin devlet için değil, halkın haber alma ve gerçekleri öğrenme hakkı için yapılan bir meslek olduğu unutulmamalı” dedi. Açılış konuşmasının ardından konusunda uzman gazeteci, akademisyen ve hukukçular tarafından mesleki konuların ele alındığı 4 oturum yapıldı. İlk oturumun moderatörlüğünü TGC Başkanı Turgay Olcayto üstlendi. Oturumda; TGC Genel Sekreteri Sibel Güneş “Gazetecilikte güncel sorunlar”, DHA Yeni Medya ve Projeler Direktörü Salih Zeki Sarıdanişment “Ajans haberciliği” başlıklı birer konuşma yaptı.
Yerel Medyanın Öne Çıkan Sorunları
Kamu, kurum ve kuruluşlarının basın toplantılarını AA ve TRT dışındaki yayın kuruluşları da takip edebilmeli. Bu konuda tüm medyaya eşit davranılmalı. Gazetecilerin haber alma hakkı engellenmemeli.
Basın Bülteni Göndermek Yerine Basın Toplantısı Yapılmalı
Yerelde de kamu kurumları basın toplantısı yapmaktan ısrarla kaçınıyor. İl yöneticileri, belediye başkanları, danışmanlarına yazdırdıkları bültenleri medyaya göndererek haber olmaya çalışmaktan vazgeçmeliler.
Belediyeler Satın Aldıkları Gazetelerle Medyayı Yönlendirmemeli
Bazı illerde belediye başkanları gazeteleri satın alarak işveren durumuna geçiyor. Bazı gazeteci derneklerinin başkanlarını kendine basın danışmanı olarak işe alıyor. Belediyeyi öven haberler yaptırıyor. Yerel medyada haksız rekabet yaratıp gerçek gazetecileri devre dışı bırakmaya çalışıyor.
İnceleme Süreci Daha Hızlı Yürütülmeli
OHAL kapsamında haksız kapatılan yayın organları için incelemeler hızlandırılmalı. OHAL ile kapatılan yayın organlarında çalışan gazeteciler işsiz kaldı. Sarı basın kartları iptal edildi. KHK ile kapatılan kurumların tekrar yayın hayatına başlaması için inceleme süreci daha hızlı yürütülmeli.
Gazeteciler Görevlerini Yapıyor Diye Tehdit Edilmemeli
Sokağa çıkma yasağının olduğu bölgelerde gazeteciler çok büyük sorunlar yaşıyorlar. Sokaktaki bir haberi bile yaparken gazeteciler polisten izin almak zorunda kalıyor, gözaltına alınıyorlar. Gazetecilerin mesleklerini yapma özgürlüğü engellenmemeli.
Yerel Medyada da Artan İşsizliği Önleyici Projeler Geliştirilmeli
Yerel medyada ekonomik sorunlar, teknik sorunlar artıyor. İşsizlik artıyor. Ekonomik sorunlar, teknik personel sorunları ağırlaşıyor. Yüksekova´da çok sayıda yayın organı kapatıldı. Kapatılan yayın organları nedeniyle Diyarbakır´da gazeteci olarak çalışanların üçte ikisi işsiz kaldı. Trabzon´da bir gazeteden 20 gazeteci işten çıkarıldı.